26 Mei 2009

Ibu bapa dan guru

Dah lama sungguh saya tak menyediakan perbincangan untuk blog ini. 18hb lalu, saya sediakan perbincangan khas sempena hari guru tapi tak sempat menamatkannya. Pada hari sambutan, saya bersama 250 peserta dari daerah Hulu Langat dalam Seminar Menangani Keganasan Terhadap Wanita. Perkongsian selama tiga jam, memberikan banyak manfaat untuk saya sendiri, banyak pengalaman dan kisah orang lain yang dapat saya ambil untuk dikongsi bersama peminat Resipi Hidup nanti, juga pelayar setia weblog saya ini.


Hari-hari selepas itu, saya sibuk dengan temujanji. Mulai Rabu 20hb pula, saya bercuti balik ke kampung di Sik, Kedah, menjenguk Mak dan Bapa yang kurang sihat. Mulanya hari Sabtu 16hb selesai ceramah, saya dapat tau Mak demam. Memandangkan telah ada temujanji pada hari Isnin-Rabu, saya bersabar dan berdoa Mak segera sembuh. Pagi Rabu, dapat tau dari Angah, Bapa pula demam. Demam biasa saja tetapi suara Mak dah tak keluar, malah tak dapat bangun seperti biasa. Bapa pula, hanya menggagahkan diri ke masjid untuk berjemaah.

Saya minta PA yang juga adik saya sendiri, saya tangguhkan temujanji, habis persekolahan anak-anak di Genius Aulad hari Rabu tu, kami terus bergerak ke utara. Sampai ke rumah hampir senja, dah ada anak-anak kecik ni, banyak tempat nak kena berhenti. Tika sampai, Mak dah beransur sembuh. Bapa juga. Cuma tak ada selera makan. Malam tu, saya yang memasak untuk makan malam. Seronok bila Mak cakap, rasa sedap sikit tekak menjamah makan malam. Bukanlah bererti saya ni pandai masak, masak pun yang mudah-mudah ja cuma dek kerana anak-anak (saya termasuk adik-adik yang tinggal dengan saya dan tinggal berdekatan rumah saya) balik menziarah, mungkin sebab itu Mak rasa makin kuat dan sihat. Bapa senyum ja bila saya suarakan begitu.

Hari Jumaat, kami ke rumah Angah di Gurun, 'berkelah' di rumahnya. Kebetulan Angah juga tak sihat sebelum tu. Bila makan ramai-ramai, memang cukup berselera. Haii!! Kalau lama kat kampung, memang naik berat badan.. itu luah adik saya ... kelakar tapi memang betul, saya pun rasa yang sama.... hehehe..

Sabtu, kami semua ke Air Terjun Lata Mengkuang. Seronok melihat telatah anak-anak bersama sepupu dan mak-bapa saudara bermain air. Mak dan Bapa juga nampak bertambah sihat dan segar. Alhamdulillah, Ahad pagi ketika bertolak kembali ke sini, Mak dan Bapa dah nampak betul-betul sihat. Tambahan pula, ujung minggu ni saya akan balik lagi sebab ada jemputan ceramah di Alor Setar. Minggu depan pun balik lagi sebab ada jemputan ceramah di Yan. Hmmm... tiga minggu berturut-turut saya balik ke kampung.

Memang seronok la anak-anak. Mak kata, dia pun seronok sangat-sangat, dah booking Ayuni untuk tinggal bersama dengannya sepanjang cuti sekolah ni. Suhail pun di'booking' tapi tawaran ditolak. Suhail memang sukar nak berpisah lama dengan saya. Hmmm... harap-harap saya tak menanggung rindu yang keterlaluan sebab tak pernah berpisah terlalu lama dengan Ayuni (saya pernah menangis kerana terlalu rindu tika Ayuni seminggu dengan Mak saya satu tika dulu).

Sahabat saya (memandangkan dia tak suka saya sebutkan namanya, saya namakan sebagai S saja) terlalu risau bila dapat tau saya balik ke kampung sebab Mak saya tak sihat. Bila saya nyatakan hanya demam biasa, baru lah sahabat saya rasa lega. Alhamdulillah, Mak saya berusia 54 tahun dan Bapa saya bakal mencecah usia 59 tahun bulan Jun ini, masih sihat dan tidak mengalami sebarang penyakit kronik.

Walaupun hanya demam biasa, tak bererti saya dan adik-adik perlu pandang remeh. Bak ayat sms sahabat saya, 'baliklah menjenguk sementara masih ada peluang'... saya bersetuju sangat. Saya bukan mengharapkan apatah lagi mendoakan Mak dan Bapa saya pergi cepat malah dalam doa saya, saya tak lupa doakan agar Mak dan Bapa diberikan kesihatan yang baik dan masih mampu hidup bersama saya. Sungguh... mereka lah kekuatan dan sumber inspirasi saya. Saya belum bersedia untuk kehilangan mereka. Memang lah tak ada sesiapa pun yang bersedia tetapi kita boleh berdoa mohon agar ibu bapa kita dipanjangkan umur di dalam iman kepada-Nya.

Bercerita mengenai ibu bapa, bersesuaian dengan sambutan Hari Ibu yang baru berlalu dan sambutan Hari Bapa yang bakal tiba pertengahan Jun nanti, saya nak kongsi satu kisah yang saya terima daripada luahan hati peminat Resipi Hidup. Menurut emel yang saya terima, wanita pengirim emel kini menyimpan dendam dengan ibu bapanya yang memaksa dirinya berkahwin dengan lelaki yang bukan pilihan hatinya. Sepanjang hampir 15 tahun perkahwinan pula, dia tidak pernah dilayan dengan baik oleh si suami. Wanita ini pernah mengadu dengan ibu bapa tentang sikap si suami malangnya, diri sendiri ditempelak, dengan alasan sengaja mengada-adakan cerita disebabkan masih tidak boleh terima pilihan ibu bapa.

Setelah beberapa kali menerima jawapan yang sama, membuatkan wanita tadi berdiam diri dan enggan bercerita lagi. Menjadi tambah tertekan bila ibu bapa memberikan amaran, jangan cuba bertindak yang tidak sepatutnya, buruk padahnya nanti. Wanita tadi faham dengan maksud ibu bapanya, mereka melarang dia membubarkan perkahwinannya walau apa juga alasan. Kini, wanita pengirim emel berasa amat tertekan dan tidak tahu apakah yang mesti dilakukannya?

Hmmm...semua orang tau, sebagai anak, kita wajib taat dan hormat kepada kedua ibu bapa. Ya, ada tikanya ibu bapa tersilap dalam membuat pertimbangan namun ia bukanlah satu lesen untuk anak-anak hilang hormat, tidak taat apatah lagi membenci dan berdendam dengan ibu bapa sendiri. Saya tidak pasti apakah maksud sebenar si wanita apabila memperkatakan tentang layanan suami yang tidak baik. Saya tidak menafikan cerita si pengirim emel namun berdasarkan pengalaman mengendalikan pelbagai kes, memang ada tikanya, rasa tidak puas hati dengan layanan pasangan berpunca daripada sikap diri anda sendiri yang tidak dapat menerima pasangan anda. Saya pernah menerima kes, wanita mohon cerai setelah lebih 22 tahun hidup berkahwin tetapi masih gagal menyayangi dan mencintai suami walaupun si suami amat penyayang dan bertanggungjawab.

Ya! Cinta bukan paksaan tetapi cinta boleh dipupuk dan dibaja jika anda memberi peluang kepada diri anda sendiri. Wallahua'lam, itu pendapat dalam psikologi. Saya tak berani nak yakinkan 100% kesahihannya namun hakikatnya, itu bukan perkara mustahil. Cam kata orang, lebih mudah mengubah hati dan perasaan sendiri daripada mengubah hati dan perasaan orang lain. Tepuk dada, tanya lah hati anda...

Walau apa pun jawapannya, jika anda benar-benar tidak dapat meneruskan perkahwinan dek kerana tiada cinta dan kasih sayang setelah berulang kali mencuba, jangan seksa hidup anda. Paling penting, jangan biarkan diri anda berdosa. Berterus teranglah dengan pasangan dan ahli keluarga anda. Jika keadaan anda sama seperti wanita pengirim emel, gagal menerima layanan yang sepatutnya daripada suami, yang memungkinkan juga ke arah tidak wujud rasa kasih dan sayang di hati anda, kumpulkan bukti-bukti berkaitan dan adukan kepada pihak yang bertanggungjawab.

Sebagai ibu bapa pula, anda mempunyai peranan dan tanggungjawab. Anda juga manusia biasa, sama seperti anak-anak anda. Anda juga boleh tersilap dan bersalah. Jangan menafikan kebenaran tersebut. Jangan hanya mendengar kata hati dan emosi anda. Sebaliknya, anda perlu ambil peduli juga tentang hati dan perasaan anak-anak anda. Anda punya kuasa, itu kebenaran. Namun, kuasa anda bukan mutlak. Kesilapan anda menggunakan kuasa hingga menjadikan anda ibu bapa yang gagal dalam melaksanakan tanggungjawab boleh menyebabkan jiwa anak-anak tersiksa, membuatkan mereka bersikap derhaka terhadap anda dan paling penting, anda akan dihisab dan dihukum di akhirat kelak.

----------------------------------------------------------------------------------------

Selesai kisah ibu bapa, saya nak abadikan kisah mengenai guru pula. Walau agak lewat dan lambat, saya tetap nak ucapkan TERIMA KASIH CIKGU.... hanya itu yang dapat saya ucapkan kepada semua guru saya:

-cikgu-cikgu di Sekolah Kebangsaan Sik (1981-1986), yang masih melekat di ingatan saya, Cikgu Fatimah Ahmad (guru kelas semasa darjah 1), Cikgu Normah Ariffin (guru kelas semasa darjah 2), Cikgu Che Som (guru kelas semasa darjah 3), Cikgu Shofroh Othman (guru kelas semasa darjah 4), Cikgu Khatijah (guru kelas semasa darjah 5), Cikgu Norida Sabarina (guru kelas semasa darjah 6), Ustaz Mat Isa, Ustaz Zakaria, Cikgu Salbiah dan Cikgu Ramlah (guru Pengakap), Cikgu Asmawati (mak angkat untuk program pelajar angkat untuk pelajar PPDV), Cikgu Zarina, Cikgu Zahariah...

- cikgu-cikgu di Madrasah Infitah Khairiah Batu 8, Sik (1987-1991) atau tika itu lebih dikenali dengan nama Sekolah Arab Sik ~ Ustaz Ramli, Cikgu Sholehah, Cikgu Mohd Nasri, Cikgu Normah, Cikgu Che Nasri, Cikgu Fatimah, Ustaz Hussein, Ustaz Yahya, Ustaz Zakaria, Allahyarham Ustaz Mohd Noh, Cikgu Ahmad, Ustaz Ayub...

- cikgu-cikgu di Kolej Islam Sultan Alam Shah, Klang (1992-1993) ~ Ustazah Noor Aina Sabarina (idola saya tika saya hampir 'melarikan diri' dari KISAS tika itu), Cikgu Habib, Ustazah Aminah...


- cikgu-cikgu di Akademi Islam (tika itu sebelum bertukar ke Akademi Pengajian Islam) bermula Jun 1994 hingga April 1998 ~ Dr Raihanah Abdullah, Prof. Madya Dr Ahmad Hidayat Buang, Dr Ruzman, Datuk Mahmood Zuhdi, Ustaz Shukri, Ustazah Anisah, Ustazah Faezah...

- cikgu-cikgu tika Pengajian Sarjana Psikologi UKM....

Maaf sebab ramai cikgu saya yang saya tak ingat nama. Memang ramai lagi, bayangkan bermula tika tadika tahun 1979 dan 1980 (bukan kelas mengulang ya tapi saya dah tak sabar nak sekolah, maka Bapa saya masukkan saya awal ke tadika. Zaman saya, 6 tahun baru boleh masuk tadika, bukan macam sekarang ni...), kemudian tika sekolah rendah termasuk guru-guru fardhu ain, sekolah menengah seterusnya tika pengajian tinggi...

TERIMA KASIH yang tak terhingga.... tanpa kalian, saya tak mungkin berada dalam situasi sekarang. Terima kasih juga kepada rakan-rakan yang membimbing dan memberi tunjuk ajar kepada saya. Ya lah, walau mengajar sepotong huruf, orang itu adalah guru anda...

Guru paling agong di dalam hidup saya... Bapa saya sendiri, GHAZALI EBRAMSA dan Mak saya, CHE SU HJ MD ISA..... Mak dan Bapa adalah guru paling sejati.... kalian berdualah sumber inspirasi dan guru sepanjang hayat....

Ya Allah!! Kurniakan rahmat-Mu kepada semua guruku... moga semua guruku sentiasa di dalam riayah dan inayah-Nya selalu....amiinnn!!!!

Tiada ulasan: