20 Julai 2010

Kenapa isteri curang?Kalau 15 tahun dulu, isteri curang mungkin berlaku satu daripada 30 kes. Tapi kebelakangan ini; kes isteri curang boleh berlaku antara 5-6 daripada 10 kes. Perlu ada penerangan khusus tentang maksud curang. Sejauhmana curangnya pasangan? Sekadar berkawan? Bercinta? Atau dah bersama di tempat tidur? Bagi suami/lelaki, kalau sekadar berkawan atau bercinta; bagi saya masih belum boleh dikatakan curang.


Berbeza dengan isteri/wanita; syarak mengharamkan isteri menyimpan rasa suka apatah lagi rasa cinta kepada lelaki selain suami. Jika isteri bercinta dengan lelaki lain; isteri ini boleh dikategorikan sebagai curang; tak kira apa pun sebabnya termasuk kegagalan suami menunaikan tanggungjawab. Kalau suami gagal laksana tanggungjawab yang sebabkan isteri beralih kasih, isteri perlu keluar dari perkahwinan dan bukan dengan bertindak curang kepada suami. Islam tentukan, isteri perlu hormatkan suami walau dalam apa juga keadaan. Jika tak mampu hormat, keluarlah dari perkahwinan secara terhormat.

Berdasarkan kes yang berlaku; tiga punca berlakunya isu pasangan curang, tak kira isteri atau suami.

• Cuba-cuba
o Ada individu yang sekadar nak ‘test market’, nak tau samada dirinya masih berharga tinggi atau sebaliknya. Bermula hanya cuba-cuba, dah berjaya maka hati akan berbunga seterusnya hubungan kawan akan berpanjangan menjadi pasangan istimewa.

• Simpati berlebihan
o Ada yang bermula dengan simpati terutama apabila saling berkongsi ujian hidup masing-masing. Simpati bertukar kasihan hingga sanggup berkorban apa saja demi kawan dan akhirnya menjadi kasih hingga lupa status sebenar diri yang telah mempunyai insan yang wajib dikasihi dan diberikan perhatian.

• Balas dendam
o Ada juga kes berpunca daripada balas dendam. Saya pernah kendalikan satu kes awal tahun ini; seorang isteri dibelasah oleh suami dengan getah paip hingga melecur seluruh badan (bagai terkena air panas) gara-gara pecah rahsia si isteri tidur dengan lelaki lain disebabkan isteri sakit hati dengan sikap suami yang suka bertukar pasangan.

Di samping tiga faktor pendorong ini; sebab utama ialah kerana tiada niat yang ikhlas ketika mendirikan rumahtangga. Niat yang ikhlas bermaksud bersedia untuk menerima pasangan seadanya, susah senang bersama-sama dan sama-sama juga perbaiki diri demi keharmonian rumahtangga. Niat yang ikhlas ketika berkahwin perlu sebab keikhlasan yang wujud boleh mendorong seseorang menerima kelemahan pasangan dan berusaha untuk memperbaiki kelemahan tersebut bersama-sama dan bukannya dengan melakukan kesilapan yang sama.

Seorang yang ikhlas dalam hubungan perkahwinan akan redha dan percaya; kesilapan yang dilakukan oleh pasangannya adalah sebagai ujian daripada Allah dan perlu berusaha utk membetulkan kesilapan pasangan. Andai gagal dibantu setelah usaha dan doa dilakukan, jalan terbaik ialah keluar daripada perkahwinan dan bukan turut serta mengulangi kesilapan pasangan yang hakikatnya akan mendatangkan lebih banyak keburukan kepada perkahwinan malah kepada diri sendiri, pasangan dan anak-anak, jika ada.

Sebagai langkah pencegahan; perkara paling penting ialah bersikap berterus terang, berbincang dan cuba atasi segala masalah yang ada. Rata-rata isteri akan setia kepada suami kecuali apabila merasakan ada orang lain yg lebih memahami atau lebih bersikap melindungi. Sebaiknya, bila isteri rasakan ada yg kurang dalam layanan suami, isteri perlu berterus terang dan suami pula perlu bersikap terbuka. Sama juga jika suami berada dalam situasi yang sama. Jika masing-masing sayangkan perkahwinan, ikhtiarkan dan usahakan jalan penyelesaian.

Jangan sewenangnya mendabik dada bangga inilah anda, tak boleh nak ubah atau persoalkan pula kenapa nak ubah sebab itu sikap anda dan sebagainya. Tak salah ubah sikap diri jika ia baik untuk perkahwinan dan rumahtangga. Sikap pula, berubah dari yang kurang baik kepada yang lebih baik dan bukan sebaliknya. Menerima pasangan seadanya bukan bererti perlu terima kelemahan yg tak perlu dan kelemahan itu pula yg boleh dibaiki. Menerima seadanya bermaksud terima dirinya dan usahakan yang terbaik bagi membantu atasi kelemahan masing-masing.

****Disediakan untuk ruangan Cermin Diri akhbar Kosmo! siaran 16hb Julai

Tiada ulasan: