30 Mac 2010

Fahami lelaki atau ...?

Saya terima satu info menarik untuk perkongsian bersama:
--------------------------------------------------------------------

Semua mengetahui bahawa wanita dan lelaki itu amat berbeza daripada segala segi. Cuma, ada segelintir masyarakat khususnya wanita sengaja memandang sepi perbezaan yang nyata disedari mereka.

Mungkin, golongan seperti ini perlu meneliti buku, For Women Only : What You Need to Know About the Inner Lives of Men hasil tulisan Shaunti Feldhahn.

Menariknya,buku ini menceritakan tentang kebenaran yang mengejutkan berkaitan lelaki hasil temubual penulis bersama lebih seribu kaum Adam:

1. Lelaki lebih suka rasa dirinya tidak disayangi daripada berasa serba kekurangan dan tidak dihormati.
- Para suami perlu tahu bahawa isteri mereka sebenarnya amat menghormati mereka tidak kira secara peribadi atau di khalayak ramai.

2. Lelaki akan bangga apabila mengetahui isteri mereka mempercayai dan mengagumi mereka.
- Kajian yang dilakukan Shaunti Feldhahn mendapati lelaki lebih suka melihat hilangnya perasaan sayang di hati isteri mereka daripada tidak dihormati oleh isteri masing-masing.

3. Kemarahan yang diluahkan lelaki dikatakan satu tindak balas yang sering dilakukan golongan itu apabila mereka berasa diri tidak dihormati oleh si isteri.
- Apabila suami marahkan isterinya, dia mungkin tidak akan berkata: "Awak langsung tidak menghormati saya". Tetapi, besar kemungkinan dia berasa terluka dengan salah satu perbuatan isterinya yang dianggap tidak menghormati dirinya sebagai suami dan itu merupakan satu penghinaan.

4. Lelaki mempunyai perasaan tidak yakin pada dirinya sendiri.
- Mereka selalu berasa takut kemungkinan dilukai dalam hidup: tidak hanya berkaitan kerja, tetapi juga di rumah iaitu dalam memainkan peranannya sebagai seorang suami. Mungkin, mereka tidak menyuarakannya, tetapi hakikatnya mereka memang mudah dilukai.

Penawarnya? Tentulah pengakuan. Bagi lelaki, pengakuan daripada si isteri adalah segala-galanya. Pengakuan yang tulen daripada si isteri (bukan pujian) membuatkan lelaki rasa lebih yakin dan terjamin dalam menjalani kehidupan harian mereka.

5. Lelaki sebenarnya rasa terbeban dengan statusnya sebagai pencari nafkah untuk keluarga.
- Secara umumnya,tidak penting berapa gaji yang diperoleh si lelaki, ataupun isterinya memperoleh gaji yang lebih besar mahupun sedikit. Apa yang pasti, lelaki akan memikul bebanan untuk menyara keluarganya walaupun ia bukan pilihan hatinya.

Lelaki akan terikat dengan bebanan itu. Hakikatnya, perkara tersebut tidak akan lari meninggalkan fikiran lelaki dan keadaan itu akan memberi kesan pada perasaannya yang rasa seolah-olah terkurung.

Bagaimanapun, isteri memang tidak boleh membebaskan suami daripada bebanan itu, cuma mereka boleh membantu meringankan bebanan melalui kata-kata penghargaan, galakan dan sokongan.

6. Lelaki mahu lebih seks.
- Ramai mungkin beranggapan lelaki mahukan lebih hubungan seks dengan isterinya disebabkan keadaan fizikal mereka (keperluannya). Tetapi, apa yang mengejutkan, kajian yang dilakukan Shaunti Feldhahn menunjukkan bahawa alasan lelaki mahukan lebih seks kerana ingin rasa dihormati oleh isteri mereka.

Lelaki cuma suka andai diri mereka diperlukan. Biasanya, memenuhi keinginan seks lebih menjurus kepada nafsu dan perasaan ingin disayangi oleh si lelaki.

Seks bukan hanya hubungan kelamin antara suami dan isteri tetapi lebih daripada itu. Apabila suami merasakan si isteri mengingini mereka secara seksual, ia amat memberi kesan pada keseluruhan kehidupan mereka. Ia membuatkan mereka lebih yakin dan bahagia. Namun, di sebaliknya wujud pula kesan negatif.

Apabila suami berasa dirinya ditolak, dia berpendapat isterinya bukan sahaja menolaknya daripada segi fizikal, tetapi menidakkan peranannya sebagai suami dan juga lelaki. Sebab itu, melakukan hubungan seks adalah satu keutamaan dalam perkahwinan dan ia juga sangat penting.

7. Lelaki bergelut dengan godaan mata.
- Maknanya, majoriti besar kaum lelaki akan bertindak balas terhadap imej yang dilihat terutama berkaitan wanita. Dan, lelaki berkenaan bukan hanya mereka yang sememangnya bermata liar.

Lelaki yang baik juga tidak terkecuali daripada memandang wanita yang memakai pakaian yang seksi dan menarik. Biarpun, pandangan itu hanya sekilas, imej tersebut akan tersimpan dalam fikiran lelaki dan ia akan kembali terbayang pada bila-bila masa.

8. Golongan Adam memang suka berasmara.
- Namun, mereka sebenarnya ragu-ragu sama ada cara mereka itu romantik atau tidak. Hakikatnya, ramai lelaki sebenarnya tidak romantik, tetapi ia tidak bermakna mereka ingin berkeadaan begitu.

Lelaki hendak juga menjadi romantik, tetapi mereka sangsi dengan keupayaan sendiri untuk melakukannya. Mereka sering dihantui perasaan ragu-ragu, berkemungkinan diri berhadapan dengan risiko yang memalukan dan kegagalan.

Bagaimanapun, isteri boleh membantu meningkatkan keyakinan suami untuk menjadi seorang yang romantik melalui galakan dan mentafsirkan semula hubungan asmara mereka.

9. Kaum lelaki amat mengambil berat tentang penampilan isterinya.
- Kenyataan itu tidak bermakna semua suami ingin isteri mereka kelihatan seperti supermodel. Apa yang sebenarnya diingini lelaki hanyalah agar si isteri berusaha menjaga penampilan diri kerana ia amat bermakna buat mereka (suami).

Malah, suami amat menghargai usaha si isteri yang cuba mengekalkan daya tarikan mereka.

10. Lelaki yang bergelar suami sememangnya mahu isterinya mengetahui bahawa dia amat sayangkan mereka.
- Itu adalah maklum balas pertama yang diperoleh daripada lelaki yang ditemui penulis. Cuma, lelaki tidak yakin dengan keupayaan mereka untuk meluahkan perkara tersebut biarpun sebenarnya mereka amat mencintai isteri mereka.

Lelaki memang ingin memberitahu atau memperlihatkan betapa sayang dan cintanya mereka kepada isteri masing-masing, tetapi mungkin anda perlu menunggu lama sedikit untuk melihat mereka melakukannya.

**** Moga memberikan manfaat buat semua :)

5 ulasan:

Lysa berkata...

Lelaki atau suami seperti inilah yang mahu dsayangi, dhormati dan dlayani oleh isteri yang derhaka menolak dan tidak hormatkan suami sehingge si suami ini terjumpe ade insan lain yg menghargainya...
Si suami telah melakukan kesilapan besar melibatkn dua jiwa sehingge hidupnye sentiase ingin melakukan penipuan .. Demi mase depan anak-anknye dan keluarge si suami meninggalkan si mangse dengan dsuruh jika tidak ingin dtinggalkan kerana si isteri yang derhaka itu tahu suaminye perlukan anak-anaknye....
Si mangsa terus hanyut setelah hanyut beberape kali.... Si suami atau lelaki ini terlalu takut untuk memberitahu parkara dan kejadian sebenar kerna tidak mahu dpersalahkan ...oleh isteri, keluarge dan rakan2..
Dimanakah dan siapakah akan membela nasib si mangsa..yang dahakan kasih syg dr mereka yang disayanginye..Dengan sukar mencari teman berbicara..dan insan yg dsayanginye selalu memberi harapan palsu.. yg tidak tahu dmana akhirnya.. sekejap ya atau tidak untuk mempercayainye.. adakah membencinya satu jalan penyelesaian kerana si mangsa amat menyayanginye tetapi begitu banyak halangan daripada keluarge dan lain2..

Demi anak-anak, keluarge dan rakan2..si suami sanggup berhenti kerja , tetapi masih mengatakan terlalu rindu kepada si mangse..

Si mangse terasa hina kerana mungkin si isteri yang derhaka itu telah mengaibkan name si mangse dengan keluargenye, keluarge si mangse, rakan sepejabat dan teman rapatnya..

Di manakah keadilan yang boleh ditegakkan ??????? Takkan denagn ke balai polis dan ke mahkamah>>?? cukup perit kalau ade yang mengetahuinye...

Mereka memandang si mangse adalah pesalh utama....

Setelah gagal memujuk isteri untuk berkahwin dua..die mendiamkan diri...
.... Sesiape yang berade di tempat si mangse... apakah yang boleh dibuat... nak teruskan hidup pun masih dibayangi peristiwa lampau..

Ya Allah, berikanlah petunjuk..

Airis Arissa berkata...

fact no 5 paling saya setuju. mana-mana lelaki walaupun dia jarang atau tak pernah luahkan pasal benda ni, sedikit sebanyak benda ni mmg ada pada dia orang

Kamal705 berkata...

sahabat sekalian..salam sejahtera..
hampir semua penyakit ada ubatnya..semua penyakit sosial hari ini hanya satu je ubatnya..jika anda kembali kpd ubat itu nescaya, selesailah maslah..ubatnya adalah agama Islam..jika nak kawin kena tahu hukum fekah..jika nak berniaaga kena tahu hukum hakam..mana yg halal dan sebaliknya..insyaAllah hidup akan selamat...jasmani maupun rohani akan sejahera..ini adalah janji Allah..usahlah saling menyalahkan antara suami dan isteri..tanya isteri,mcmana pengetahuan hukum hakam..tanya suami tahu tak apa itu istihadhah?jika tak tahu, belum layak bergelar suami..hidup memerlukan ilmu..tanpa ilmu ibarat seorg pilot bawa plane tanpa kompass..nak ke jerman sampai ke US..bukan shj tersasar tapi tersesat..maka marilah sahabat2 ku...tuntutlah ilmu(agama) krn ia bisa membawa anda ke destinasi yg diingini(syurga). dunia ibarat jambatan ke akhirat..insaflah..dan baliklah ke pangkal jalan..

Dunia Kami berkata...

Mohon Share dlm personal blog ye.TQ

axuerha berkata...

salam..

mohon share yer kak su

tq