25 November 2008

Cara berpakaian yang sewajarnya

Jika anda membaca perbincangan saya di ruangan Resipi Hidup minggu ini yang bertajuk Ramai Wanita Kini Hilang Harga Diri (MW Bil 1305 bertarikh 21-27hb Nov 2008), sudah pasti anda memahami kenapa saya memilih tajuk perbincangan sedemikian.

Ya... perkara yang menjadi isu saya kali ini ialah tentang cara berpakaian kebanyakan wanita hari ini. Tak perlu lagi saya ulangi semula segala ayat saya di ruangan tersebut. Banyak-banyak komen nanti boleh menimbulkan lebih banyak kemarahan orang lain.

Sebaiknya kali ini saya tampilkan perbincangan tentang cara berpakaian yang sewajarnya bagi lelaki dan perempuan, yang bukan sahaja menjadi tuntutan agama sebaliknya memenuhi kehendak moral dan adab sopan masyarakat timur. Saya kemukakan artikel Cara-cara Menutup Aurat Yang Dituntut Oleh Islam, yang dikeluarkan oleh Unit Penerbitan al-Munirah:Rasulullah SAW telah bersabda: "Bahawa anak perempuan apabila cukup umurnya, maka mereka tidak boleh dilihat akan dia melainkan mukanya dan dua tapak tangannya hingga pergelangan." (H.R Abu Daud)
Rasulullah SAW bersabda: "Hai Asma', sesungguhnya seorang perempuan apabila sudah baligh (cukup umur), tidak boleh dilihat daripadanya kecuali ini dan ini sahaja," sambil Rasulullah menunjukkan muka dan kedua belah tapak tangannya.- H.R Abu Dawud, Baihaqy dan Thabrany.
"Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasanmu seperti orang jahiliyah yang terdahulu"
- bersolek atau sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahiliyah.

"Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutup dada-dada mereka."
"Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata itu adalah zina." (H.R. Nasa'i, Ibn Khuzaimah dan Hibban)
"Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan." surah an-Nur ayat 31
- menampakkan kaki, menghayunkan atau melenggokkan mengikut hentakan kaki.
KEPADA SIAPA AURAT BOLEH DIPERHATIKAN?
Allah S.W.T. berfirman: "Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya." - Surah An-Nur ayat 31.

1 ulasan:

mfadhil berkata...

BETUL... MASALAHNYA SKRG NI ORG DAH TAK HIRAU KAN AURAT LAGI. BAGI MEREKA CANTIK DAN BERGAYA LEBIH PENTING DARI TUNTUTKAN AGAMA....
BKN NAK KATA KADANG2 SAYA PUN NAK TGK ISTERI PAKAI CANTIK SEMASA NAK KELUAR JALAN. TAPI PIKIR BALIK DOSA TU RASA TAK JADI SURUH DIA TUKAR BALIK


http://body-tipz.blogspot.com