15 Ogos 2009

Empat lelaki ke neraka disebabkan wanita

Saya terima maklumat berharga ini drpd fwd emel. Terima kasih kpd pencetus idea asal sebab maklumat ini memang menarik dan berguna:

--------------------------------------------------------------------------

Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yg tidak memberikan hak kpd wanita dan tidak menjaga amanah itu. Mereka ialah:

1. Ayahnya

Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

(p/s: Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang? Adakah kau mengajarnya bersolat & puasa?..menutup aurat?..pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahannam.)


2. Suaminya

Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim, solatnya tidak pernah bertangguh, puasanya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana .)


3. Abang-abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam, tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

(p/s; Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu, dan jgn ingat kau terlepas... kau juga akan dipertanggungjawabkan diakhirat kelak...jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat... dan tidak menutup aurat.)


4. Anak2 lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram di sisi Islam. Bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya...maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

(p/s; Duhai anak2 lelaki.... sayangilah ibumu.... nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.... krn ibu juga insan biasa... tak lepas dr melakukan dosa... selamatkanlah dia dr menjadi 'kayu api' neraka.....jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya.)

Lihatlah.....betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat.

Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka. Firman Allah SWT; "Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu...."

----------------------------------------------------------------------

Moga sama-sama mendapat iktibar dan pengajaran....

1 ulasan:

hamba Allah berkata...

salam...saya seorang suami dan ayah kepada sepasang cahaya mata...saya tertarik dengan kenyataan empat lelaki keneraka disebabkan wanita..di sini saya ingin meminta pendapat tentang permasalahan saya ini..saya dan isteri bekerja dan saya mempunyai byk masa dlm erti kata lain masuk kerja pukul 8.30 pagi balik jam 5 petang tapi berlainan dengan isteri yg masuk kerja jam 8.30 pagi dan baliknya tidak menentu..paling awal pun jam 8 malam..saya pernah menegur isteri dengan memintanya kalau boleh balik awal cuba untuk balik awal.ini kerana saya kesiankan anak2 saya.saya dan anak2 terpaksa makan malam di kedai sahaja kerana isteri balik lewat dn saya tak sanggup melihat anak2 saya menahan lapar.tp bila saya menegur isteri saya beliau mengatakan saya ni suka marah2 kan beliau dan tidak memahaminya. saya menjadi serba salah tegur salah tak tegur pun salah. kadang2 teguran saya tentang benda2 yang lain pun dianggapnye saya memarahi beliau..sedangkan teguran itu untuk kebaikan bukannya menyalahi hukum agama...adakah saya ini termasuk dalam golongan empat lelaki ke neraka disebabkan wanita...