12 Ogos 2008

Harga sebuah iman

Saya terima emel daripada seorang rakan lama. Renungkan bersama…:

Beberapa tahun dahulu, ada seorang Imam yang berasal dari Thailand telah dipanggil ke Malaysia untuk menjadi Imam tetap di sebuah masjid di Malaysia. Telah menjadi kebiasaan Imam tersebut selalu menaiki bas untuk pergi ke masjid.

Pada suatu hari, selepas Imam tersebut membayar tambang dan duduk di dalam bas, dia tersedar yang pemandu bas tersebut telah memulangkan wang baki yang lebih daripada yang sepatutnya sebanyak 20 sen. Sepanjang perjalanan Imam tersebut memikirkan tentang wang 20 sen tersebut.

"Perlukah aku memulangkan 20 sen ni?" Imam tersebut bertanya kepada dirinya. "Ah... syarikat bas ni dah kaya... setakat 20 sen ni.. nak beli tosei pun tak cukup", kata Imam tersebut.
Apabila tiba di hadapan masjid, Imam tersebut menekan loceng dan bas tersebut pun berhenti. Ketika Imam tersebut ingin turun sahaja daripada bas, tiba-tiba seakan-akan dirinya secara automatik berhenti dan berpaling ke arah pemandu bas tersebut sambil memulangkan wang 20 sen tersebut.

"Tadi kamu beri saya wang baki terlebih 20 sen" kata Imam tersebut kepada pemandu bas tersebut.

"Owh... terima kasih! Kenapa awak pulangkan 20 sen ni.. kan sedikit je nilainya", pemandu bas tersebut berkata.

Imam tersebut menjawab, "Wang tersebut bukan milik saya, sebagai seorang muslim saya wajib berlaku jujur".

Pemandu bas tersebut tersenyum, dan berkata, "Sebenarnya saya sengaja memberi wang baki yang lebih sebanyak 20 sen ni, saya nak uji kejujuran kamu wahai Imam. Saya sudah berkali-kali berfikir untuk memeluk Islam".

Imam tersebut turun dari bas dan seluruh jasadnya menggigil dan kesejukan. Imam tersebut berdoa sambil menadah tangan, "Astaghfirullah!!!, Ampunkan daku Ya Allah... Aku hampir-hampir menjual harga sebuah Iman dengan 20 sen!!!.

Sahabat-sahabatku sekalian... Apa yang anda dapat daripada peristiwa di atas? Ingatlah.. kita mungkin tidak melihat dan tahu kesan tindakan kita terhadap orang lain. Kadang-kadang manusia akan menganggap kita sebagai tingkap untuk melihat ke dalam dunia Islam... Sesungguhnya pada diri Rasulullah s.a.w. itu terdapat contoh teladan yang baik.
-----------------------------

Pada tahun 1980/81 seorang hamba Allah bertugas di TUDM Labuan telah memulangkan RM42,000 kepada BBMB (ketika tu) yang terlebih bayar. Syukur dia tersedar dari angan-angan kerana banyak boleh dia lakukan dgn wang sejumlah itu pada tahun/waktu itu. Walaupun telah meninggalkan bank dan sampai di pejabat..akhirnya di sebelah petang setelah berperang dengan perasaan, dia memulangkan wang tersebut. Maka terselamatlah si juruwang, yang jika tidak harus membayar balik jumlah itu kepada majikannya.

Semoga Ilahi terus memelihara harga diri dan keimanan hamba Allah tersebut & anak cucunya sehingga bila-bila, Amin.

1 ulasan:

cikgooden berkata...

saya dah lama mengikuti tulisan saudari. selalunya melalui majalah mingguan wanita, yg tak pernah missss.. dibeli isteri saya. Cuma sekarang berpeluang mengikuti menerusi internet. Moga diteruskan memberi artikel2 yang boleh menjana minda.

salam dakwah!...ziarah juga.